Tidigare har du kanske varit tvungen att stå ut med dåliga lukter som mögel och kemikalier som inte försvinner av sig själva, men det är inte längre nödvändigt. Med en ozonmaskin kan du snabbt och effektivt avlägsna lukter och samtidigt eliminera bakterier, virus, allergener och mögelsporer.

Dessa maskiner gör allt arbete åt dig utan att du behöver göra något annat än att sätta på maskinen och stänga rummet i fråga.

Detta är en innovativ och växande teknik som gör ditt liv enklare och förbättrar din livskvalitet. Oavsett om du behöver det för att avlägsna lukt eller för att undvika allergiska reaktioner. Oavsett om det gäller mindre utrymmen eller större områden.

I det här testet hittar du de bästa maskinerna för dina behov.

DE 5 BÄSTA OZONRENARE I 2022:

BILD PRODUKT  

Med sin lave pris og pæne størrelse er dette den maskine, der egner sig bedst til privat brug. Den er utrolig nem at bruge og fjerner effektivt lugt, bakterier og meldug. Du skal kunne tilslutte den og tænde den, så klarer maskinen resten af ​​arbejdet.

Kolla Priset→

Quartz Tube (15.000 MG/T) PROFF LCD

 

Den här mer avancerade ozonmaskinen är en av de mest effektiva med en programtid på endast 60 minuter. LCD-skärmen ger dig all information du behöver och gör den otroligt enkel att använda. Här får du hög kapacitet för pengarna.

Kolla Priset→

Ozon Generator 7G

 

En billig ozonmaskin som är väl lämpad för mindre utrymmen som bil, båt, stuga eller husvagn. Med en programtid på 60 minuter är den också en av de mest effektiva. Det har aldrig varit enklare att ta bort dålig lukt, eftersom det sker helt automatiskt och du kan bara slappna av.

Kolla Priset→

 
Ozoneair GO
 

Den minsta och enklaste lösningen på listan. Här får du en maskin som du enkelt kan ta med dig överallt. Väl lämpad för kjøretøy och fritidshus. Med en kapasitet som är 30m2 stor får du ett bra alternativ för mindre rom och arealer.

Kolla Priset→
 

Osmozone 10000 – Testvinnare 2022

Kolla Priset→

Testvinnaren i vårt ozonmaskintest var Osmozone 10000-modellen. Osmozone är ett norskt företag med säte i Oslo som specialiserar sig på att tillverka ozonmaskiner av hög kvalitet.

Det kan finnas flera anledningar till varför du behöver en ozonmaskin. Du kanske har mögel i källaren, det luktar kemikalier i skjulet eller så har något bildats hemma när du var på semester. Oavsett vilket ger Osmozone 1000 dig de bästa möjligheterna att eliminera lukter, bakterier och mögel i ett rum. Det är en otroligt enkel lösning där du bara skruvar fast den. Därefter renar maskinen luften och tar bort lukter inom de närmaste 2 timmarna.

Produkten är inte bara lätt att använda, utan den är också extremt effektiv och prisvärd. Osmozone 10000 var den överlägset billigaste maskinen i det här testet och är anledningen till att den hamnar på första plats. Dessutom är den otroligt lätt att bära med sig eftersom den väger mindre än 2 kg. Den har en kapacitet på 10000 mg/t och täcker en yta på upp till 50 m2, så den lämpar sig bäst för privat bruk. Nu slipper du dålig lukt och riskerar att sprida mögel. Med den här ozonmaskinen kan du andas frisk och ren luft i alla dina rum. Om du inte är nöjd har du också 14 dagars öppet köp.

 

2. Quartz Tube (15.000 MG/T) PROFF LCD

Kolla Priset →

Detta är en extremt kraftfull ozongenerator som också är ett av de mest avancerade alternativen på marknaden. Eftersom den dessutom använder ozon i rörform i stället för plattor får du upp till dubbelt så lång livslängd på ozonelementet innan det behöver bytas ut. Detta hjälper eftersom denna maskin är dyrare.

Även om denna maskin är avancerad är den mycket lätt att använda. Dessutom får du en bra överblick och mer information med den integrerade LCD-skärmen. Så du kan ta bort lukter var du än vill utan problem. Till skillnad från testvinnaren tar den här maskinen bort lukter på 60 minuter, vilket är hälften så lång tid som testvinnaren. Men kom alltid ihåg att inte använda den i rum där det finns människor, växter eller djur, och den måste stängas av 30 minuter innan du kan gå in i rummet igen.

Exempel på hur maskinerna kan användas är när det luktar illa i din bil. Sedan sätter du maskinen i bilen med stängda dörrar och fönster, sätter igång maskinen, väntar 60 minuter innan du stänger av den och väntar sedan 30 minuter på att det ozon som bildats ska brytas ned.

Om du ska använda den i ett hem ska du se till att det inte finns några människor, djur eller växter i rummet där den ska användas. Detta beror på att en hög koncentration av ozon är giftig. Medan maskinen är igång och 30 minuter senare är det en bra idé att fästa en varning på dörren till det rum där maskinen används för att undvika exponering.

 

Ozon Generator 7G

Kolla Priset→

 

Detta är en ozonmaskin som är lätt att använda och till ett bra pris. Med ozongeneratorn 7G får du en perfekt produkt för att avlägsna lukter och behandla mikroorganismer i hus, båtar, bilar och fritidshus. Med ozongeneratorn 7G:s 7000 mg/h får du en robust, enkel och effektiv maskin som är lämplig för hemmabruk.

Om du vill rengöra luftsystemet i en bil, sätt maskinen i bilen med luftsystemet påslaget och med alla fönster och dörrar bakåt. Låt maskinen gå i 60 minuter innan du stänger av den, öppna sedan dörrarna och vänta 30 minuter för att ozonet ska brytas ned innan du sätter dig i bilen igen. Du kan använda maskinen i vilket rum som helst om du följer specifikationerna nedan.

På grund av ozonets giftighet vid höga koncentrationer är det ytterst viktigt att maskinen inte används i rum med människor, djur eller växter. Andas aldrig luft direkt från maskinens avgasrör. Dessutom måste rummet där den används vara så torrt som möjligt. Detta är för att skydda maskinen. Det är också möjligt att gummi reagerar på behandlingen, vilket kan leda till att t.ex. packningar försvagas och spricker. Om det finns en risk för att gummit skadas bör du överväga att förkorta behandlingen eller undvika behandling.

 

Ozoneair GO

Kolla Priset →

Sist på vår lista finns Ozoneair GO, som är den minsta varianten i Ozoneairs sortiment av ozonmaskiner. Ozoneair är en tillverkare från Luleå i Sverige, där grundaren Johan Lundberg ville göra en maskin som kunde ta bort lukter från familjens stuga i skärgården. Tillsammans med forskare utvecklade de Ozoneair.

Ozoneair GO är en liten och lätt maskin som är lätt att bära med sig. Den omfattar inte de största rummen med en kapacitet på 5-30 m2. Den lämpar sig därför bäst för privat bruk. Detta beror också på att den inte kan fyllas på, vilket du sällan märker i privat bruk med en livslängd på 4000 timmar, vilket motsvarar cirka 1000 behandlingar. Den är också den långsammaste i sortimentet och på den här listan med en behandlingstid på upp till 4 timmar. Som tur är sker detta helt automatiskt, så du behöver inte följa processen. Den har också oscillerande intervall, vilket innebär att den justerar mängden ozon, intervallerna och behandlingstiden. Detta innebär att maskinen kan avlägsna lukter mer effektivt, samtidigt som den i större utsträckning förhindrar skador.

Med sin mindre kapacitet är den här maskinen bäst lämpad för mindre utrymmen som bilar, båtar, stugor, husvagnar eller andra mindre utrymmen. Eftersom den är helautomatisk behöver du bara ange hur stort område den ska täcka i processen, så beräknar den behandlingstiden och intensiteten. Med en behandlingstid på 2-4 timmar kan den användas samtidigt i upp till 12 timmar åt gången, så att du kan täcka fler rum och områden utan att behöva vänta däremellan.

 

Varför investera i en ozongenerator?

 

En ozonmaskin har flera användningsområden och kan därför täcka flera behov. Om du vill avlägsna lukter finns det mycket som är svårt att avlägsna med enbart rengöring. Det kan t.ex. vara en lukt som har varit långvarig eller en mossig lukt som kan fastna i väggar. Här gör ozonet det lättare att komma åt och bryta ner de partiklar som orsakar lukten. Detta kan bidra till att öka hemmets värde och du kan därför också tjäna på att köpa en ozonmaskin.

Maskinerna kan sterilisera bakterier effektivt, vilket förhindrar infektion och spridning. Samma sak kan göras med virus och svampsporer. Svampsporer är ansvariga för spridningen av mögel och skapar en mossig lukt. Mögel kan tränga djupt in i material och sprida sig. Det är här en ozonmaskin är en bra lösning på problemet, om spridningen inte har gått förbi kan ditt ozon gå.

För dem som lider av allergier, astma eller snabb irritation av hud och luftvägar kan en ozongenerator hjälpa dig att förbättra luftkvaliteten och därmed bidra till en bättre livskvalitet.

Om du har målat eller arbetat med andra kemikalier kan det skapa lukt och obehag i de rum du har arbetat i. En sådan maskin kan hjälpa dig att avlägsna lukten snabbare och ta bort de giftiga kemikalierna.

Om du är rökare eller vill ta bort lukter från rum där det har rökts kan en ozonmaskin hjälpa till att ta bort dessa lukter Vissa typer av livsmedel och sätt att bearbeta livsmedel kan skapa lukter som kan bli obehagliga och irriterande på kort eller lång sikt. Till exempel stekning, rökt kött, mycket kryddor, stekt kött osv. En ozonmaskin kan hjälpa dig med detta.

Obehagliga lukter. Om du till exempel har varit borta länge, om ett fordon har stått i förråd eller om det generellt sett har stått utan ventilation under en längre tid kan det ta otroligt lång tid innan det försvinner av sig självt. Då kan du göra den här processen med en ozongenerator på kort tid utan att behöva anstränga dig särskilt mycket.

Om olyckor skulle inträffa, t.ex. mindre rökutveckling eller om du skulle spilla parfym eller kemikalier. I sådana fall är det klokt att ha en ozonmaskin tillgänglig… Allt som allt får du en maskin som kan täcka alla dina behov under lång tid, så du får tillbaka kostnaden mycket snabbt. Därför anser vi att en ozongenerator är något som alla bör ha och att du kan få en maskin för en billig peng om du inte har ett stort pågående behov.

 

Fördelar och nackdelar med ozonmaskiner

 

Vi har gått igenom varför du bör köpa en ozonmaskin och vi har tagit upp några utmaningar som kan följa med en sådan maskin. Här får du en tydligare översikt så att du lättare kan väga för- och nackdelar mot varandra innan du fattar ett köpbeslut.

Fördelar:

Nackdelar:

Våra kriterier

I vårt test av ozongeneratorer tittade vi på ett antal kriterier utöver priset. Vi hittar de bästa maskinerna för dig, oavsett om det handlar om lättare användning på mindre webbplatser eller mer professionell användning.
Kapacitet och effektivitet

Vi har tittat på hur stort område den täcker, vilket säger något om var den bäst lämpar sig för användning. I de flesta fall anges detta i mg/timme, vilket säger något om hur effektivt det är och hur mycket det täcker. För mindre områden behöver du inte lika stor kapacitet. De med lägre mg/t är bäst lämpade för bilar, båtar, husvagnar, fritidshus eller mindre rum. För större områden bör du välja en produkt med högre mg/t.

Vi tittade också på hur effektiv den var när det gällde att avlägsna dålig lukt, mikroorganismer och partiklar. Förutom hur lång tid det tar. De lösningar som vi valde har en tidsåtgång på mellan 1 och 4 timmar. Och vissa av lösningarna underlättar bättre när det gäller areal och hur mycket ozon som produceras. Dessa kriterier hade en tydlig inverkan på priset.

Det finns också en skillnad i elementens livslängd och hur mycket de kan användas innan du behöver byta ut dem. Här varierar det mycket, men de flesta har en kapacitet som är så hög att du har svårt att använda den fullt ut för privat bruk.
Användarvänlighet

Vi har tittat på hur enkla maskinerna är att använda. Det kan handla om hur lätt de är att ansluta, hur intuitiva inställningarna är och hur mycket arbete som krävs. Vi tittar också på hur lätt maskinen är att rengöra och underhålla.
Säkerhet

Säkerhet är en viktig faktor för alla elektriska maskiner. Särskilt när det gäller ozonmaskiner, eftersom de kommer att lämnas ensamma utan tillsyn under lång tid. Dessutom måste du ta hänsyn till att höga koncentrationer av ozon kan vara giftiga. Det är därför viktigt att du följer instruktionerna och att den inte används i rum med människor, djur eller växter.